Bölgesel Göç Araştırmaları: Gaziantep Örneği

 

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (KODAM) tarafından; 16.03.2021 tarihinde Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim EFE’nin yönlendirici ve Gaziantep Üniversitesi Göç Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yücel KARADAŞ’ın konuşmacı olduğu “Bölgesel Göç Araştırmaları: Gaziantep Örneği” başlıklı e-konferans gerçekleştirildi.

Karadaş, Gaziantep ilinin göç konusunda önemli bir deneyime sahip olunduğunu belirtti. Fakat göç araştırmalarında, sosyal yaşamda var olan deneyimler üzerinden teorik temellendirmelerin yapılmadığına işaret etti. Bu minvalde akademik göç araştırmalarında mevcut olan durumu betimlemekle yetinildiğini dinleyicilere aktardı. Mevzu bahis olan bu durumun da amprik (deneysel) olan malzemenin soyut bir kuram haline dönüşmediğini ve bir disiplin çerçevesi oluşturacak yeterli bilgi birikiminin oluşmadığını vurguladı. Teorik temel eksikliğinin de hali hazırda yapılan ve yapılacak olan çalışmaların kalitesi açısından başat bir sorun oluşturduğunu vurguladı.

Sonuç olarak göç çalışmalarında teorik anlamda var olan problemin bilimsel veri toplama ve analizinde pek çok problemi de beraberinde getirdiğinin altını çizdi. İlaveten saha araştırmalarının bölgeden veri toplamaktan ibaret kalıp, araştırmacılar tarafından yeterli miktarda gözlem yapılmamasının da bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. Yaşanılan bu problemlere çözüm olarak sosyal hayatta var olan deneyimin detaylı ve uzun vadeli saha araştırmalarının yönlendiriciliğinde elde edilen argümanlar üzerinden rafineri epistemik temellendirmeler yapmanın gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

 

E-Konferans soru-cevap kısmından sonra sona erdi.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                    

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024